Share

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ηλίας Σταμπολιάδης - ΛΕΥΚΟ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Λευκό μαύρισμα

ΟΧΙ στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα

Στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές μας καλούν να ψηφίσουμε τους καλύτερους τάχα τοπικούς άρχοντες για τη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων και με την οποιαδήποτε επιλογή μας να εγκρίνουμε έμμεσα και το επιβαλλόμενο νέο σύστημα περιφερειακής διοίκησης, τον λεγόμενο Καλλικράτη, με τις όποιες επιπτώσεις του στην άμεση δημοκρατία υπέρ μίας ορθολογικότερης και οικονομικότερης περιφερειακής διοίκησης.
Συγχρόνως, αν και τους ξεφεύγει καμιά φορά,  θέλουν να μας αποκρύψουν ότι χρησιμοποιούν τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές σαν πολιτικό βαρόμετρο υπέρ  ή ενάντια στο Μνημόνιο και τις ανάγκες  που επέβαλαν την αποδοχή του. Ένα σύνολο εντολών που επιβάλλονται από τους δανειστές μας σε μία κυβέρνηση που με την υπογραφή του αυτοκαταργείται και αναλαμβάνει το ρόλο διεκπεραιωτή ξένων εντολών που εξασφαλίζουν την επιστροφή των δανεικών. Ένα σύνολο εντολών που όχι μόνο περιέχει αντισυνταγματικές διατάξεις αλλά και που ο ίδιος ο τρόπος υπογραφής του είναι αντισυνταγματικός αλλά και προδοτικός.
Η υπογραφή του Μνημονίου απαιτούσε την προηγούμενη έγκριση από τη Βουλή της Δανειακής Σύμβασης που καθορίζει τους όρους δανεισμού. Σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής  αυτή η σύμβαση παραχωρεί  δικαιώματα στους δανειστές μας που, εάν εφαρμοστούν, καταργούν την ιδιοκτησία μας σε ιδιωτική και δημόσια εθνική περιουσία και μετατρέπουν τα Ελληνικά εδάφη και τη δημόσια περιουσία σε κατασχέσιμο εμπόρευμα, μεταβιβαζόμενο σε οιονδήποτε, χωρίς η μεταβίβαση αυτή να υπόκειται στην έγκριση του Αρείου Πάγου όπως ορίζει από το Σύνταγμα.
Μας ζητούν να ψηφίσουμε υπέρ του ενός ή του άλλου κομματικού ή ανεξάρτητου υποψηφίου που θα διαχειριστεί τα τοπικά προβλήματα καλύτερα ενώ θα χρησιμοποιήσουν την ψήφο μας σαν πολιτικό βαρόμετρο για το ποιο κόμμα  είναι καλύτερο στο να διαχειριστεί τις δυσάρεστες συνέπιες που εκ των πραγμάτων θα συμβούν λόγω του ύψους του δανείου και της ανικανότητας της οικονομίας μας για άμεση ανάκαμψη.
Με την όποια επιλογή του κομματικώς υποστηριζόμενου ή ανεξάρτητου υποψηφίου στην ουσία θα εγκρίνουμε τη συνέχιση του πολιτικού συστήματος που μας έχει οδηγήσει σε εθνική  ταπείνωση και στην παραχώρηση κυρίαρχων δικαιωμάτων στους δανειστές μας. Με την επιλογή του ενός ή του άλλου υποψηφίου ελπίζουμε ότι θα αναδείξουμε τον τιμιότερο και τον ικανότερο υποψήφιο που θα λύσει τα προβλήματα αγνοώντας ότι αυτό έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν αλλά  πάντοτε τα φαινόμενα της διαφθοράς αναπαράγονται.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι υπεύθυνη για πολύ μεγάλο  ποσοστό του δημόσιου ελλείμματος και σίγουρα είναι ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για τη  λειτουργία και συντήρηση του συστήματος κομματικής εξάρτησης, ρουσφετιού και συναλλαγής. Αυτή τη φορά το πράγμα έχει ωριμάσει, μπορούμε πλέον να καταλάβουμε ότι ο αίτιος του κακού δεν είναι η ίσως λανθασμένη  επιλογή μας στις προηγούμενες εκλογές αλλά το ίδιο το σύστημα που διαφθείρει ή απορροφά και κυρίως αποδυναμώνει όσους είχαμε επιλέξει στο παρελθόν.
Αυτή τη φορά πρέπει να πούμε ΟΧΙ στο ίδιο το σύστημα. Στη Δημοκρατία ένας είναι ο τρόπος να γίνει αυτό. Να πάμε και να τους μαυρίσουμε όλους ψηφίζοντας λευκό. Θα προσπαθήσουν να μας πουν να δείξουμε τη διαμαρτυρία μας με αποχή αλλά αυτό δεν δείχνει υπεύθυνο πολίτη και επιπλέον στις τοπικές εκλογές η αποχή είναι πάντα μεγάλη και η διαμαρτυρία μας δεν θα φανεί. Θα μας πουν ότι το λευκό μετριέται σαν αναποφάσιστος και δεν λαμβάνεται υπόψη σαν επιλογή με αποτέλεσμα να μην αλλάζει το συσχετισμό δυνάμεων των άλλων. Όμως θα καταλάβουν ότι δεν μας ενδιαφέρει ο συσχετισμός των δυνάμεων τους, που στην πράξη είναι κομματικός συσχετισμός, αλλά μας ενδιαφέρει να πούμε ΟΧΙ στο ίδιο το  διεφθαρμένο κομματικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για την ταπείνωση μας. Από τη γραμμή αυτή προτείνεται να εξαιρεθεί η Θράκη για ευνόητους λόγους.
Το λευκό  μπορεί να μην επηρεάσει το συσχετισμό δυνάμεων των κομμάτων αλλά σίγουρα θα δείξει ότι είμαστε δυσαρεστημένοι με το ίδιο το σύστημα. Όταν θα δουν πόσοι πολλοί είμαστε τότε ίσως αλλάξει κάτι προς το καλύτερο και θα βοηθήσει να φανούν οι νέες τάσεις προς ένα δικαιότερο σύστημα πολιτικής διακυβέρνησης, πράγμα που ήδη διαφαίνεται στις διαμαρτυρίες άλλων λαών οικονομικά ισχυρότερων από εμάς.
Η Ευρώπη αναζητά μία καλύτερη λύση μπορούμε να τους δείξουμε ότι αν και μας ανάγκασαν να γίνουμε το πειραματόζωο της σύγχρονής παγκοσμιοποίησης μπορούμε να γίνουμε το παράδειγμα για την αντίσταση των λαών ενάντια στην υποδούλωση τους. Αυτό κάναμε και όταν ένας δικτάτορας είπε ΟΧΙ στην ξένη απειλή και τον ακολουθήσαμε διότι καταλάβαμε ότι έτσι έπρεπε να γίνει.

Ηλίας Σταμπολιάδης
Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης